Enquire for your complimentary consultation

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wembley Character Home Renovation

Wembley Character Home Renovation

Wembley Character Home Renovation

Q&A:

When was the original home built and how did it look/feel before the extension?

The home was an original 1930’s “Californian Bungalow”  comprising of 2 Bedrooms and formal Lounge and Dining Room and separate Kitchen, with a ‘sleep out’ accommodating a Laundry/WC and an area used as a small 3rd Bedroom. A separate single car garage had also been erected on the side of the property.

How long did the extension take? What original details were kept?

The project was built in three stages and while that extended the job program, it enabled the young family to live in the home throughout the works. The original Bedrooms and Bathroom were retained along with the Lounge, and the original Dining Room was converted into a third bedroom. The old sleep out, laundry and garage were removed to make way for the new ground floor extensions.

What was the owners brief?  

To upgrade from a two bedroom and one bathroom cramped home into a spacious four Bedroom and two Bathroom executive family home. An open plan Kitchen with adjacent Laundry, Meals and Family Area was added, as was a new Games Room and north facing Alfresco area, and a double lock up garage and storage room. A substantial second storey was added to accommodate a fourth, Main bedroom with Ensuite, Robe area and sitting room, designed to capitalise on Lake Monger and City views.

How many bedrooms, bathrooms, lounge areas etc does the home have?

4 Bedrooms, 2 bathrooms, Formal Lounge, Living Area, Games Room, Alfresco and Second Storey Retreat Area

What is the floor plan size? 

Ground floor has gone from 146m2 to 290m2 as well as a 76m2 second storey addition. 366m2 total floor area.

What is the block size?  

653M2 corner block overlooking Lake Monger.

Where is the home located and how did its location play a role in the extension?

The extension was designed to maximise the opportunity to utilise northern light into the living areas ,and of course to take in the lake views.

What is different about this home to others on the street or in the area?

Being a corner block, it effectively has two street frontages so it was important to ensure the home looked ‘balanced’ and that the extensions blended harmoniously  with the original character home from all angles.

Were there any difficulties in extending the home? If so, what were they and how did you resolve these?

Site access and the close proximity to the road on two sides made this challenging. We staged the works into 3 distinct phases to achieve the end result, all whilst the young family lived in the home.

Of the many projects we have built over the past 30 years, this was certainly one of the most rewarding. The integration of character charm with contemporary spaces and the sheer scope of this project, allowed us to truly showcase the quality and expertise we are renowned for.

Addstyle is Perth most awarded builder of character home renovations and extensions. Please contact us if you would like to discuss your own character home project.

Heritage Renovation – Mount Lawley

Heritage Renovation – Mount Lawley

Mount Lawley Home Renovation

HIA Housing Excellence Awards: $500,000 to $750,000 – Finalist

MBA Housing Excellence Awards – $500,000 to $1 Million – Finalist

This project began with the construction of a freestanding double garage to the front of the home in keeping with the character of the original home. A carport was also constructed on the opposite side of the property.

An existing rear bathroom, Laundry and WC were demolished and replaced with new construction.

The existing Kitchen was also stripped out and extensively remodelled.

Addstyle is Perth most awarded builder of character home renovations and extensions. Please contact us if you would like to discuss your own character home project.

Home Renovation – Applecross

Home Renovation – Applecross

Applecross Home Renovation

This project involved the construction of a large Alfresco Area with raked, cedar lined ceiling, and feature pillars in keeping with the existing home.

Windows and doorways were adjusted to suit installation of new timber joinery including bi-fold doors, to complete the quality finish.

Alfresco Addition in Shelley

Alfresco Addition in Shelley

Shelley Alfresco Addition

WINNER! MBA Housing Excellence Awards – $150,000 to $200,000.

This project involved the addition of an alfresco area to the front of a riverside property including replicated sandstone columns to match the existing home. An outdoor kitchen with granite tops and glass splashbacks was also installed and a polished concrete floor completed the area.

Being riverside, the site had a tidal water table less than 500mm below ground level. The client was also renovating their swimming pool which would sit directly adjacent to the addition. This presented a significant challenge and extreme care was needed when dewatering and piling the site to support the new works.

The alfresco also incorporated solid sandstone columns. While we were able to salvage two of the columns, we had to have another two custom made to match the originals. Installation of the columns was a challenge due to access and their sheer size and weight.

In our further efforts to ensure consistency between the old and new, we had to look to the USA to source a matching gable vent after exhausting the list of Australian suppliers. Care was also taken in the design phase to ensure continuity between the gable end profiles of old and new.

Great care and attention to detail was taken when preparing the polished, exposed concrete slab, and the western red cedar lining to raked ceiling.

A fire rated window was installed on the boundary to enable a view to the river whilst cooking on the BBQ.

Home Renovation – Subiaco

Home Renovation – Subiaco

Subiaco Home Renovation

MBA Housing Awards: Alterations and Additions $300,000 – $400,000 – Finalist

This project in a leafy Subiaco avenue began with the conversion of an under-utilised formal dining into a staircase and void area which led to a new second storey.

The second storey addition accommodate three bedrooms, a bathroom and an activity room.

Feature awning and casement timber windows, ornate cornices and ceiling roses were incorporated throughout in keeping with the original home.

Careful attention to detail on the exterior, such as feature eaves and moldings provided a seamless addition that is respectful of the original character of the home.

Addstyle is Perth most awarded builder of character home renovations and extensions. Please contact us if you would like to discuss your own character home project.